Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

MSBASE-resultater for Mavenclad kaldes fremragende

ECTRIMS: Et stigende antal patienter er i behandling med Mavenclad (cladribin), og resultater fra en ’Real-World’-kohorte viser, at Mavenclad udmærker sig ved en fremragende sygdomsmodificerende effekt.

Mavenclad tabletbehandling er godkendt mod attakvis multipel sclerose (RMS) – og et stigende antal patienter har i dag været i behandling med Mavenclad i længere tid. På den baggrund har forskere anvendt data fra den internationale database MSBase til at undersøge behandlingens effekt i klinisk brug, og resultaterne blev præsenteret ved ECTRIMS 2021.

Af eksisterende registerdata kan man udlede, at den årlige tilbagefaldsrate ved behandling med Mavenclad er 0,11, helt i overensstemmelse med data fra de kliniske studier. Seponeringsraten hen over 24 måneder er ni procent og er dermed lav. De mest almindelige behandlingsskift til Mavenclad er fra andre højeffektive sygdomsmodificerende behandlinger som natalizumab eller fingolimod. Forskerne bag studiet kalder resultaterne for fremragende. 

Målet med studiet har været specifikt at se på behandlingsresultaterne for Mavenclad med udgangspunkt i MSBase-kohorten. Forskerne har set på baseline-karakteristika, behandlingsforløb, seponerings-hastighed og antal attaker.

Forskerne opgjorde data for alle patienter med diagnosen MS, der var nybehandlede med Mavenclad. Beskrivende statistik blev brugt til at analysere baseline-patientkarakteristika registreret inden for tre måneder før behandlingsstart, herunder demografi, sygdomsforløb og varighed, tidligere sygdomsmodificerende terapier og EDSS. Tilbagefalds- og seponeringsresultater blev beskrevet hos patienter over en observationsperiode på mindst seks måneder.

Studiet blev påbegyndt 3. marts 2021 og omfatter 782 patienter - hovedsageligt fra Australien, Canada og Spanien. 696 af dem havde diagnosen recidiverende remitterende MS (RRMS). Medianalderen for Mavenclad behandlingsstart var 43,8 år, og median sygdomsvarighed var 11,8 år. Median EDSS Mavenclad-initiering var 2 (IQR 1,5,4). 13,3 procent af alle RRMS-patienter påbegyndte Mavenclad som førstelinje-behandling. Af alle RRMS -patienter, der skiftede til Mavenclad med et behandlingsgab på <seks måneder, var den mest almindelige umiddelbare forudgående sygdomsmodificerende terapi fingolimod (15 procent) efterfulgt af natalizumab (10 procent) og teriflunomide (9,5 procent). Den samlede opfølgningstid var 629 patient-år. Årlig tilbagefaldshastighed (ARR) på cladribin var 0,11 (95 procent CI 0,09-0,14) sammenlignet med en 12-måneders pre-cladribin ARR på 0,41. Behandlingsvarigheden var 96 procent efter 12 måneder (95 procent CI 0,94-0,98) og 90 procent efter 24 måneder (95 procent CI 0,85-0,94).

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget