Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Professor: Der skal forskes mere i ældre med MS

ECTRIMS: Fremtidige MS-studier bør skifte fra en aldersbaseret inddeling af kohorterne til en inddeling baseret på biologiske markører som er alders-sensitive. På den måde vil man kunne få en mere individuelt og passende behandling af patienter med MS.

Det mener Bianca Weinstock-Guttman, som er direktør ved Jacobs MS Centre for Treatment & Research og for MS Consortium i New York stat, som præsenterede sit synspunkt i en session om immunsystemets aldring ved ECTRIMS 2021. 

MS-patienter lever længere i dag end førhen, og det betyder, at immunsystemets aldring bliver mere og mere relevant i behandlingen af MS. Ifølge Weinstock-Guttman bliver der behov for nye behandlinger rettet mod neurobeskyttelse og remyelinisering, med mindre immunsupprimerende effekt, end der findes i dag, og derudover er det vigtigt, at de ældre MS-patienter ikke slippes, selv om der ikke er medicinsk behandling til dem.

Træning og kostråd

“Høj alder er forbundet med forhøjet risiko for bivirkninger og andre hændelser som for eksempel alvorlige infektioner, og sygdomsmodificerende behandling til ældre skal justeres derefter, lige som komorbiditet har betydning for vurderingen af, hvilken gavn patienten har af en given behandling i forhold til risici, og det understreger vigtigheden af ikke-medicinske interventioner, som blandt andet træning, kostrådgivning og social støtte til ældre patienter med MS,” fremgik det af præsentationen.

Overlæge med Dansk Multipel Sclerose Center Melinda Magyari er helt enig. 

“Jeg plejer at sige, at når vi taler om personlig behandling af MS, er køn og alder de vigtigste faktorer. Det er det første, man skal tage i betragtning i forhold til behandlingsvalg. Men Gennemsnitsalderen på de store kliniske studier er 30-40 år, så selv PPMS-patienter er jo under 50 år, når de bliver inkluderet, og derfor kan vi ikke udtale os om så meget, når det kommer til ældre patienter. De ældre er desuden besværlige på den måde, at de har komorbiditet, og de når også hurtigere til en forværring af gangfunktionen, men der kommer flere og flere ældre patienter, og derfor er det også vigtigt, at der bliver forsket mere. Lige som man ved pædiatrisk MS vil det være vigtigt at få flere forskellige vinkler på de ældre,” siger Magyari.

Melinda Magyari understreger, at det er vigtigt at skelne mellem to grupper blandt de ældre MS-patienter: dem, der er blevet gamle med sygdommen, og dem med sen sygdomsstart. 

“Det er to helt forskellige grupper, og derfor er det også supervigtigt, at vi indsamler registerdata og ikke bare afskriver patienterne,”

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget