Lad os håbe Medicinrådet inddrager nyt studie i arbejdet med ny behandlingsvejledning

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Hjemmebesøg og korte ophold erstatter indlæggelser på Sclerosehospitalerne året ud

Brita Løvendal

Sclerosehospitalerne er så småt begyndt at genoptage aktiviteten efter coronanedlukningen af landet, men tilbuddet om rehabilitering vil ikke være det sædvanlige resten af året, fortæller direktør ved Sclerosehospitalerne Brita Løvendal. 

Da landet lukkede ned i marts stod 1.850 patienter på venteliste til et rehabiliteringdophold på et af de to sclerosehospitaler, og hospitalernes ambition er, at alle på listen skal have et tilbud og afsluttes inden året er omme. Der bliver ikke tale om lange ophold, og mange vil i stedet få et tilbud om hjemmebesøg, for indtil der kommer en vaccine, har coronaepidemien ændret vilkårene for hospitalerne, fortæller Brita Løvendal. 

“Vi har valgt at give et andet tilbud, indtil verden bliver normal igen, for ellers vil vi skubbe en kæmpe ophobning af patienter foran os, og vi får stadig nye henvisninger. Vi tror på, at der kommer en normal hverdag på den anden side af epidemien, og derfor vil vi heller sige, at vi beklager rigtig meget, men vi når ud med et tilbud, der selvfølgelig ikke er så godt, som det kunne være, men corona har sat en anden dagsorden, som vi må indrette os efter,” siger hun.

Resten af 2020 vil Sclerosehospitalerne derfor tilbyde tre forskellige typer forløb. To som er henvendt til patienter, der er i høj risiko for et alvorligt Covid-19-forløb, og et til patienter, der ikke er i forhøjet risiko. Den første gruppe kan enten få hjemmebesøg eller endags-udredning, mens patienter, der ikke er i forhøjet risiko kan tilbydes en uges indlæggelse på et af sclerosehospitalerne. Ved årsskiftet vil Sclerosehospitalerne gøre status og melde ud, hvilke tilbud, der bliver mulige i 2021, og patienter, der gik glip af en indlæggelse i 2020 vil på det tidspunkt kunne søge igen.

Epidemien har dog også kastet gode ting af sig. Da hospitalerne blev lukket ned fik de samtidig besked om, at de fortsat havde behandlingsansvar for de patienter, der er i risiko for uoprettelig skade på deres funktionsevne, og derfor udviklede hospitalet ret hurtigt en retningslinje for vurdering af patienterne på ventelisten, som formentlig vil blive en ny standard, når nye ansøgninger om indlæggelse skal gennemgås. 

“Vi fik udviklet en ret lang retningslinje for, hvad man skal lægge vægt på i sådan en vurdering. Det har vi aldrig lavet før, og fagligt er det vældig godt at få det beskrevet både i fysiske og psykologiske termer,” siger Brita Løvendal.

Derudover har undtagelsestilstanden også givet hospitalerne mulighed for at afprøve et tilbud til en gruppe patienter, man ikke tidligere har arbejdet så meget med. Fra august tilbyder hospitalet en uges indlæggelse til nydiagnosticerede patienter, og ideen er at udvikle et tilbud, der passer til denne gruppe. 

“Det er patienter, der er fuldtidsansatte, har børn og fuld tryk på tilværelsen, og de har nogle andre behov end de patienter, vi ellers ser,” fortæller Brita Løvendal.

En del patienter er blevet skuffede over, at de ikke får den indlæggelse, de har været skrevet op til, men langt de fleste har forståelse for situationen, og mange har været glade for muligheden for et hjemmebesøg eller et endagsbesøg på sclerosehospitalet. 

Hjemmebesøgene foregår fuldt udstyret med værnemidler for at beskytte både patienter og personalet, mens endagsbesøg på hospitalerne sker med maske og en række andre forholdsregler, der begrænser den fysiske kontakt. Begge dele har krævet tilvænning for alle parter, men foreløbig har hospitalet kun fået to klager fra de 1.800 patienter fra ventelisten, personalet har nået at være i kontakt med.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget