Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Afsikr pistolerne og få regioner og kommuner til at samarbejde

Skrevet af Kristian Lund d. 27 marts 2017 i kategorien Politik

Det er ulykkeligt at de fleste sundhedsopgaver her til lands har mindst to parter til at dele ansvaret. Resultatet er, at initiativer falder mellem stolene – og måske slet ikke sættes i gang, fordi ingen føler at det er deres ressort. 

Nøjagtig den situation er sclerose-området landet i efter et studie har vist, at børn til sclerose-ramte bliver stærkt påvirkede af deres forældres sygdom i deres voksenliv. Til eksempel er 31 procent flere af dem på førtidspension, end det er tilfældet for baggrundsbefolkningen i samme aldersgruppe. Alt tyder på, at opvæksten gør børnene over-omsorgsfulde over for andre - men også, at de er dårlige til at passe på sig selv.

Efter Scleroseforeningens opfattelse bør scleroseklinikkerne påtage sig ansvaret at få snakket med børnene i forbindelse med de indledende konsultationer, når patienten lige har fået sin diagnose. Ja, det skal ligefrem være et lovkrav, siger foreningens direktør Klaus Høm, og man forstår sandelig hans lyst til at få opgaverne med børnene løst, helst i en fart.

Men klinikkerne mener, at opgaverne skal løse af socialområdet. Per Soelberg Sørensen, professor ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, er nok enig i, at et-eller-andet skal ske, men han er uenig i, at opgaven skal løses af klinikkerne, i hvert tilfælde i deres nuværende form.

Og det har Per Soelberg Sørensen ret i, også rent formelt. Med den aktuelle fordeling af opgaverne i sundhedsvæsenet, så ligger den med sclerose-børnene ikke på hospitalerne. Noget andet er, at de lægefaglige ressourcer skal anvendes præcis til det, de er mest velegnede til, altså diagnose og behandling.

Formelt set ligger opgaven vel nærmest hos kommunerne – men her er der slet ingen kompetencer til at tage sig af den, og det ville derfor forudsætte et tæt samarbejde mellem kommunernes sundhedsforvaltninger og scleroseklinikkerne, og netop den type samarbejde har sundhedsvæsenet umanerlig svært ved at få i stand. Per Soelberg Sørensen nævner selv tværfaglige organisationer – og velsagtens også tværsektorielle løsninger. 

Derfor kalder situationen med børnene til sclerosepatienter (og med garanti også børn til forældre med andre kroniske lidelser) på politiske løsninger. Der er nemlig brug for ny organisering, hvor kommunerne og regioner piskes, trues og bankes til at arbejde sammen og blande deres kompetencer i organisationer, der tør påtage sig ansvaret for at løse dette problem.

Det er vores eneste håb på vegne af børnene til scleroseramte forældre.

Bare det var nemmere.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget