Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

De gamle dur også på ECTRIMS

Skrevet af Kristian Lund d. 27 oktober 2017 i kategorien Behandlinger

Indlysende er stort set al opmærksom på ECTRIMS rettet med nye lægemidler.

Sådan må det jo være på lægevidenskabelige kongresser. Men den moderne lægeudvikling handler også om de gamle lægemidler, som har været anvendt så længe, at de i processen har vist deres pålidelighed – og deres patientsikkerhed.

I morgen, lørdag, fremlægges et fase III studie, PARADIGMS, som er det første randomiserede, kontrollerede studie af sin art til at afdække effekten og patientsikkerheden ved et lægemiddel, nemlig Gilenya, til pædiatrisk MS (aldersgruppen er 10-17 år).

Netop indenfor pædiatrien mangler vi i den grad studier, som afslører sikkerhed og effekt. Af selvfølgelige grunde må sundhedsvæsnerne være yderst tilbageholdende med at tillade forsøg i de målgrupper.

Men PARADIGMS er kommet i gennem, og det skyldes (sandsynligvis) ene og alene, at lægemidlet har været på markedet i mange år, og i processen har det dokumenteret sin sikkerhed. Derfor kunne et pædiatrisk studie godkendes, og nu publiceres data i Paris. Det er i øvrigt også godt nyt for voksne MS-patienterne, fordi det høje safety-niveau jo også gælder for dem.

Studiet har strakt sig over to år, og ifølge oplysningerne fra producenten reducerer lægemidlet signifikant antallet af tilbagefald i forhold til standardbehandlingen, og bivirkningerne afviger ikke fra andre MS studier.

Det er med andre ord virkelig brugbar viden for scleroselægerne – de kan trygt anvende dette lægemiddel til børn.

Det pædiatriske segment er (heldigvis) beskedent. Men nu behøver lægerne altså ikke længe frygte mere for den behandling deres pædiatriske patienter sættes i end andre patienter. 

Se, det er et vigtigt budskab fra ECTRIMS.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget