Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

ECTRIMS: Sikrere, bedre - og måske billigere

Skrevet af Kristian Lund d. 25 oktober 2017 i kategorien Ressourcer

ECTRIMS i Paris er selvfølgelig årets begivenhed, når det gælder nyheder om behandling af sclerose – men set med danske øjne er sigtet nu rimeligt lavpraktisk – det handler nemlig, nok så vigtigt, om de nyheder som indenfor en kort horisont skal formå Medicinrådet og Fagudvalget vedrørende multipel sclerose til at rykke på nye terapier.

MEDICINRODET?

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om Medicinrådet, der skal tage stilling til om og hvordan medicin skal bruges i det danske sundhedssystem.

Det holdt hårdt, men fagudvalget har heldigvis kunnet nedsættes. Så sclerose rammes ikke på den hårde måde af habilitetsproblemer, sådan som det f.eks. er sket med reumatologien. Udvalget er dog noget amputeret eftersom, at hverken Region Hovedstaden, som er landets største indenfor sclerose, eller Region Nordjylland har kunnet stille med en kandidat, der opfylder Medicinrådets skærpede habilitetskrav. Det har Dansk Neurologisk Selskab og Sclerosebehandlingsregistret i øvrigt heller ikke. Ikke desto mindre er udvalget beslutningsdygtigt og kompetent.

Fagudvalget kan se hen til tre stærke spor fra Paris kongressen.

Safety bliver med garanti et dominerende nyhedstema. Scleroselægemidler er komplicerede og kendt for deres bivirkninger. Men der er godt nyt på vej, fordi de lægemidler, som har været på markedet i nogen tid, nu afslører mere viden om patientsikkerhed. Herhjemme har et ”gammelt” lægemiddel (Copaxone) for et par måneder siden fået fjernet sin kontraindikation til gravide, og nu åbner nye data op for et andet lægemiddel (Gilenya) kan anvendes til børn. På den måde æder lægemidlerne med tiden sig ind på stadigt mere følsomme patienter, fordi deres bivirkningsprofil bevæger sig den rette vej.

Ny viden om progessiv sclerose bliver utvivlsomt også et stærkt tema. Hidtil har stort set al opmærksomhed været rettet mod attakkernes betydning for sygdommens progression. Nu viser studier, at progressionen fortsætter mellem attakkerne, og den udfordring tager et nyt lægemiddel op (Ocrelizumab), og der er store forventninger til studier, som dokumentere dets kvaliteter.

Den nye lægemiddel, Mavenclad, fylder gevaldigt i årets program. Herhjemme har Medicinrådet for kort tid siden afvist, at lægemidlet har klinisk merværdi i forhold til de eksisterende lægemidler. Det er nu heller ikke i første omgang den kliniske merværdi, som er pointen med Mavenclad. Det særlige ved det nye lægemiddel er jo, at det efter alt at dømme, er lige så godt, som andre lægemidler, til gengæld overstås behandlingen på 20 dage fordelt over to år. Derefter har det effekt i samlet set fire år. Dertil kommer, at lægemidlet er i tabletform og ikke intravenøs behandling, som skal foretages på hospitalerne. Derfor bliver det nye lægemiddel set over et flerårigt forløb billigere end eksisterende lægemidler, samtidig med at det bliver væsentligt nemmere for patienterne. I hverdagen på travle sygehusafdelinger indebærer det en betydelig  aflastning. Presset på budgetterne og ressourcerne lettes altså.

De tre spor kommer nok til at dominere årets ECTRIMS og det er så sandelig også rasende interessant. Og så er der jo alt det som falder uden for.

God fornøjelse.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget