Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Ny eksamen: Kan Medicinrådet mon regne

Skrevet af Kristian Lund d. 28 oktober 2017

Spinraza-sagen sendte Medicinrådet til sin første eksamen. Havde rådet et hjerte, eller handlede prioriteringsprojektet i dette tilfælde bare om at spare penge.

Håndteringen gav svaret. Medicinrådet magtede ikke at finde en løsning, der sikrer, at patienterne, små børn, der reelt ligger for døden, kan få et lægemiddel, der for alvor kunne give dem et liv.

MEDICINRODET?

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om Medicinrådet, der skal tage stilling til om og hvordan medicin skal bruges i det danske sundhedssystem.

”Prisen for nusinersen er urimeligt høj, og derfor anbefaler Medicinrådet ikke nusinersen som standardbehandling til patienter med 5q spinal muskelatrofi.”

Sådan lød Medicinrådets dom.

Men patientrepræsentanterne er yderst kritiske overfor den beslutning. Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse, kritiserer Amgros’s evner til at nytænke økonomien i lægemidler.

Netop det er indholdet i Medicinrådets næste eksamen. Den handler om Medicinrådet kan regne, og dér har rådet foreløbig dumpet.

Eksamenen drejer sig om MS-lægemidlet Mavenclad. Medicinrådet har allerede besluttet, at Mavenclad er på højde med eksisterende lægemidler, hvad angår effekt og patientsikkerhed.

Derfor skal det nye lægemiddel bedømmes på andre parametre. Mavenclad har en helt anden økonomi end andre lægemidler, ikke bare indenfor MS, men lægemidler i det hele taget. Mavenclad gives i tabletform, og hver tablet er dyr, ovenikøbet meget dyrere end andre tabletter, f.eks. på MS-området. Til gengæld skal tabletterne gives i afgrænsede perioder på i alt tyve dage fordelt på to år. Herefter har behandlingen effekt i op til fire år efter behandlingen er påbegyndt.

Økonomien i Mavenclad er altså helt og aldeles anderledes end de lægemidler, som tabletten skal sammenlignes med. Gilenya er til eksempel også en tablet, men den skal tages dagligt, og den bedømmes på den præmis, 365 dage á lægemidlets stykpris. Såre enkelt, og nøjagtig som det er med andre lægemidler.

Mavenclad er anderledes. Den tages tyve gange i de første to år, og derefter virker den i fire år. Økonomien i Mavenclad skal altså beregnes over en fire årig periode. 20 tabletter i fire år, altså fem tabletter pr. år. 

Det er den ene del af regnestykket. Den næste er, at Mavenclad ikke bare er en tablet, som skal tages få gange henover en lang periode, nej, den kan administreres af patienterne uden at belaste sclerose-afdelingerne, som jo vel sagtens hører til blandt de travleste i det danske sundhedsvæsen. Lægerne og sygeplejerskerne aflastes altså.

Den tredje del af regnestykket handler om patienterne. Hvordan skal Medicinrådet prissætte, at patienterne ikke skal på besøg på hospitalerne, men selv kan administrere deres behandling. At de får en ganske anden tilgang til deres behandlere.

Efter Spinraza-sagen og kritikken fra patientrepræsentanterne kan man frygte, at Medicinrådet slet ikke magter regnestykkerne bag moderne lægemidler.

Det handler jo ikke bare om x kr. i 365 dage, og har Medincinrådet overhovedet en regnemaskine, som magter den kompleksitet.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget