Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Sclerose på vej til at blive sundhedspolitik

Skrevet af Kristian Lund d. 29 oktober 2017 i kategorien Politik

ECTRIMS er slut, og heldigvis med masser af nyheder om nye behandlingsmuligheder. Lægemidlerne bliver bedre og bedre, og udsigterne for patienterne bedre og bedre. 

Dermed rykker sclerose frem blandt de sygdomme som kan få politisk opmærksomhed med handlingsplaner og særbevillinger.

De neurologiske sygdomme er i det hele taget på fremmarch. Demens er rykket ind i den absolutte top, især fordi formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt har kastet sin kærlighed på denne sygdom.

Hun er også godt i gang med at puste liv i en kampagne for epilepsi. I næste måned er hun vært for en høring på det område, og hensigten er at skabe en plan for epilepsien.

Sclerose har gode muligheder for at få en position i sundhedspolitikken, og en af forklaringerne er netop, at nye virksomme lægemidler er ankommet. Det er nemlig en af forudsætningerne for at opnå politisk opmærksomhed. 

Tænk på kræftområdet. Det var først da virksom terapi blev introduceret at kræften fik politisk medvind, og nu i en sådan grad, at kræftormådet uden synderlige problemer kan indsamle 150 mio. kr.

En anden af forudsætningerne er en stærk patientforening, og på det punkt lever Scleroseforeningen op til kravene. Scleroseforeningen er et stærkt kort, som har alle muligheder for at få en større politisk position.

Dernæst kræver det stærke læger, som vover at stille op for sclerose - og også på det punkt har sclerose muligheder. Scleroselægerne har integritet og personlighed og rutine. .

Det sidste forudsætning på politisk opmærksomhed er enighed, og den er også ved at være på plads. Intet er nemlig mere ødelæggende for de politiske muligheder end usikkerhed om de rette terapier. Det orker politikerne ikke, og det bedste eksempel på, hvor galt det kan gå, er psykiatrien. Der er lægerne uenige, og psykologerne har deres egne svar, og stærke bevægelser, f.eks. Cochrane-folkene med Peter Gøtzsche i spidsen, ødelægger systematisk det psykiatriske områder for den politiske opmærksomhed, som det fortjener.

Den slags problemer har sclerose ikke længere, og derfor har sclerosen de bedste muligheder længe for et gennembrud.

Chancen skal bare gribes.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget