Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Sclerose snydes for kontroller

Skrevet af Kristian Lund d. 22 februar 2017 i kategorien Ressourcer

Forestil dig, at det danske sundhedsvæsen ikke magtede at give danske kræftpatienter de kontroller, som den lægefaglige ekspertise foreskriver. Der ville lyde et ramaskrig, Tv-avisen ville syde af raseri, ministeren var blevet kaldt i samråd, oppositionen ville lugte blod og de ansvarlige ville med rette frygte, at de skulle fyres.

Men akkurat sådan er situationen for landets sclerosepatienter. Eneste forskel er, at deres sygdom slet har ikke den samme opmærksomhed som kræft, og derfor vil kritikken ikke hagle ned over indsatsen.

At det står skidt til med kontrollerne bekræftes af speciallægerne på området såvel som scleroseklinikkerne landet over. Patientforeningen på området, Scleroseforeningen, er også dybt bekymret. Deres fælles pointe er, at manglen på læger og ressourcer nu fører til at scleroseklinikkerne ikke kan tage patienter ind til kontroller med den frekvens, som behandlingsvejledningerne foreskriver. 

I stedet må patienter med attakvis sclerose leve med at de ofte får udskudt eller aflyst kontroller, og en undersøgelse blandt foreningens medlemmer viser, at op mod 40 procent af patienter med progressiv sclerose sjældent eller aldrig bliver tilset af en specialist.

Normalt ville den slags problemer på et lille sygdomsområde passere uden samfundet ville løfte et øjenbryn. Men i denne sag er formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF) gået ind i sagen. Efter hendes opfattelse overholder regionerne ikke økonomiaftalen, hvis sclerosepatienter får aflyst deres kontroller.

Sidste år var Liselott Blixt med til at foranledige, at Sundhedsstyrelsen skulle gennemføre en status over indsatsen på scleroseområdet, hvilket blandt andet førte til, at Sundhedsstyrelsen udgav statusrapporten ’Indsatsen for patienter med Multipel Sclerose i Sundhedsvæsenet’. 

Rapporten fokuserer imidlertid især på rehabiliteringsindsatsen og altså ikke på de problemer, som lægerne og klinikkerne nu beskriver. Det frustrerer hende, og nu har formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S) indvilget i at få foretaget en seriøs undersøgelse af problemerne.

Forud er ellers gået, at scleroseområdet i to omgange har fået tilført penge til en øget indsats, men pengene er ikke gået til løsningen af netop disse problemer. De er da også vanskelige at løse, fordi baggrunden er lægemangel og beskeden adgang til ressourcer.

Nu forestår reparationsarbejdet. Først skal problemets omfang kortlægges, og så skal løsningerne opfindes. Når ekspertisen stiller krav, skal regionerne levere varen, uanset ressourcesituationen – det nytter ikke at lade problemerne ligge, og det har regionerne gjort i dette tilfælde.

Altså indtil nu.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget